Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Ook de komende drie jaar levert uw Q4y-kwaliteitsadviseur gecertificeerde dienstverlening

Drie van de vier 'certified quality managers van de eerste lichting'

V.l.n.r. Carien Eijkman, Roger Leenders, Hans van Mulekom. Niet op de foto: Fred Brand

Drie jaar geleden startte NNK met het initiatief om een persoonlijk certificatie-schema aan te bieden aan de beoefenaren van het kwaliteitsmanagementvak. Want hoe beoordeel je als werkgever/opdrachtgever de kwaliteit van de kwaliteitsmanager? Bij Q4y hoeft u zich die vraag ook de komende drie jaar niet te stellen.

Voor veel beroepsgroepen (zorg, advocatuur en andere vrije beroepen) bestaan registers, competentieprofielen en toetsingsmechanismen.  Zonder registratie kun je in die beroepen je vak niet legaal uitoefenen. In het kwaliteitsvak nog niet: iedereen kan zich kwaliteitsmanager noemen.

NNK heeft in 2015 de mogelijkheid geschapen om bewezen kwaliteitsmanagementcompetenties conform ISO17024 te certificeren. Dit gebeurt onder gebruikmaking van het door de European Organization for Quality  (EOQ) ontwikkelde Competence Scheme. Na een pittig theorie- en praktijkexamen mocht ik drie jaar geleden als een van de eersten in Nederland uit de handen van de voorzitter van NNK het Quality Manager certificaat ontvangen.

Die certificatie is drie jaar geldig en moest verleden week vernieuwd worden. In een serieus gesprek met de beoordelaars van de NNK-examencommissie werd het ter voorbereiding opgestelde persoonlijke reflectieverslag en ontwikkelplan besproken. De examencommissie kon gelukkig vaststellen dat alle 4 de kandidaten nog steeds voldoen aan de vereisten en dat ze alle gedurende de afgelopen drie jaar het nodige hadden gedaan om hun eigen competenties aan te scherpen en een bijdrage te leveren aan het vakgebied. Daarmee mogen we ons ook de komende drie jaar weer Certified Quality Manager noemen.